Het Kadaster registreert van al het vastgoed (grond en gebouwen) in Nederland wie welke rechten heeft. Daarnaast registreert het Kadaster ook gegevens van schepen en luchtvaartuigen. Als organisatie moet u een abonement nemen om aktes te kopen. In de webwinkel van het Kadaster kunt u ook als particulier aktes kopen.
De waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) is voor iedereen openbaar. Daarom kunt u van iedere woning in Nederland de WOZ-waarde opvragen via het WOZ-waardeloket. Gemeenten die nog niet op het WOZ-waardeloket zijn aangesloten, geven op hun website aan hoe zij deze gegevens verstrekken. De WOZ-waarde kan ook worden gebruikt bij de beoordeling van de maximale huur via het puntensysteem.
De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) bevat de officiële gegevens van alle adressen en gebouwen in Nederland, zoals bouwjaar, oppervlakte, gebruiksdoel en locatie op de kaart. Met de BAG Viewer kunt u gegevens uit de BAG online opzoeken en bekijken. Het BAG-extract met BAG gegevens van heel Nederland is gratis beschikbaar. Daarnaast is er ook een handige begrippenlijst en 3D-viewer beschikbaar.
In het Handelsregister van KVK kan iedereen actuele gegevens van ondernemingen en organisaties vinden. Het Handelsregister is openbaar en ook voor poortwachters een belangrijke informatiebron bij KYC- en CDD-onderzoeken. Uittreksels uit het UBO-register en het Handelsregister zoals jaarrekeningen en andere gedeponeerde documenten kunnen bij CDD het klantbeeld ondersteunen of juist een reden zijn voor enhanced due diligence.
Op websites als Drimble en Company Info is informatie beschikbaar over bedrijven en vastgoed, waaronder algemene gegevens, bedrijven die op een bepaald adres zijn geregistreerd, de WOZ-waarde, prijs- en verkoophistorie, en meer. Websites zoals Drimble maken gebruik van een crawler, die een lijst van bekende webpagina’s (Kadaster, WOZ-waardeloket, KvK etc.) doorzoekt. Na het vinden van een pagina analyseert de crawler de inhoud. Relevante informatie wordt opgeslagen en gepubliceerd op de betreffende websites of via embedded inhoud. De informatie op dergelijke sites kan verouderd zijn, en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Informatie op deze sites is dus niet afkomstig van een legitieme of geloofwaardige bron in de context van de Wwft. Een crawler kan echter nuttig zijn als hulpmiddel in reconnaissance, mits de gegevens die u vastlegt, wél zijn gebaseerd op legitieme of geloofwaardige bronnen die u kunt vermelden.