Hiërarchie

De compliance hiërarchie

De Anti-Money Laundering Directive (AMLD) vormt de basis voor regelgeving tegen witwassen en terrorismefinanciering in de Europese Unie. Deze richtlijn wordt regelmatig herzien en moet door lidstaten, waaronder Nederland, worden geïmplementeerd in nationale wetgeving. Om ook cryptowetgeving te harmoniseren, is hier op 30 juni 2023 MiCAR (Markets in Crypto-Assets Regulation) bijgekomen. Dit wetgevingspakket is gericht op regulering en toezicht van crypto-assets en dienstverleners.

De anti-witwaswetgeving is in Nederland met name geimplementeerd in de: Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). De kernwetgeving die bedrijven verplicht om cliënten te identificeren, risico’s te beoordelen en verdachte transacties te melden. Daarnaast regelt de Sanctiewet de uitvoering van internationale sancties en verplicht bedrijven te controleren of cliënten op sanctielijsten staan. De Handelsregisterwet verplicht bedrijven zich in te schrijven bij het Handelsregister, wat cruciaal is voor transparantie en identificatie.

Het Uitvoeringsbesluit en de Uitvoeringsregeling Wwft bevatten verdere uitwerking en specifieke regels ter aanvulling van de Wwft. De Leidraad is een document, gepubliceerd door toezichthouders (zoals DNB en AFM etc.) dat praktische handvatten biedt voor de interpretatie van Wwft-verplichtingen. Hoewel de leidraad geen juridisch bindend document is, geeft het richting aan hoe toezichthouders naleving beoordelen. De algememe voorwaarden van de bank, c.q. een poortwachter, gelden alleen tussen hen en de cliënt. 

Meest relevante wet- en regelgeving

error: Content is protected !!