Financial

Beursgenoteerde bedrijven

Het is niet nodig op grond van de Wwft om bij beursgenoteerde vennootschappen en hun 100% dochtermaatschappijen zelf de uiteindelijk belanghebbenden te identificeren. Het voorgaande geldt echter alleen in het geval van beursgenoteerde vennootschappen welke als uitgevende instellingen zijn onderworpen aan de wettelijke openbaarmakingsverplichtingen als bedoeld in de richtlijn transparantie101 of aan vergelijkbare internationale standaarden. Deze uitzondering geldt voor alle juridische entiteiten die in een 100%-relatie staan tot een beursgenoteerde vennootschap, en kan derhalve ook getrapt het geval zijn via een andere juridische entiteit die 100% -dochter is van een beursgenoteerde vennootschap. Zodra bij een juridische entiteit geen sprake meer is van een 100%- relatie tot een juridische entiteit in de structuur van de beursgenoteerde vennootschap valt deze niet meer onder de uitzondering.

Dat neemt niet weg dat de identiteit van de (groot)aandeelhouders of hoger leidinggevend personeel op grond van de Wwft van belang kan zijn in het kader van het onderzoek naar de eigendoms- en zeggenschapsstructuur van de cliënt en het kunnen screenen van relaties tegen sanctielijsten. Het is derhalve van belang dat Wwft-instellingen kennisnemen van de informatie die op basis van de openbaarmakingsverplichtingen beschikbaar is – waar zij in beginsel op mogen vertrouwen – en dat zij deze informatie vastleggen.

U zal moeten bezien
(i) of de cliënt beursgenoteerd is – dan wel een indirecte 100% dochtermaatschappij van een beursgenoteerde vennootschap is -, zo ja,
(ii) of de cliënt onderworpen is aan openbaarmakingsvereisten dan wel aan vergelijkbare internationale standaarden zoals bedoeld in de richtlijn transparantie, en
(iii) of, conform de richtlijn transparantie, de voornoemde openbaarmakingsverplichtingen gelden voor de gehele entiteit/het gehele aandelenkapitaal.
Als er niet aan deze vereisten kan worden voldaan dient u alsnog het UBO-onderzoek uit te voeren. Hieronder vindt u openbare bronnen die kunnen helpen het beoordelen van de drie vereisten en het eventueel identificeren van de UBO.

Vereenvoudigd cliëntenonderzoek

 Het cliëntenonderzoek kan in geen geval achterwege blijven, maar de intensiteit waarmee de cliëntenonderzoeksmaatregelen worden toegepast, wordt afgestemd op het risico dat met het type cliënt, product, dienst, transactie en leveringskanaal en met landen of geografische gebieden gepaard gaat. Het is aan de Wwft-instelling zelf om te bepalen welke intensiteit in een bepaald geval is aangewezen. Voor beursgenoteerde vennootschappen die onderworpen zijn aan informatievereisten welke voorschriften omvatten om toereikende transparantie betreffende de UBO te garanderen kan vereenvoudigd cliëntenonzoek volstaan mitst ook de overige risicofactoren worden overwogen en als potentieel laag worden geduid. 

Bronnen voor KYC-onderzoek op grond van de WWFT

Financiële markten

Zoeken – Kamer van Koophandel 
Drimble (crawler)
CompanyInfo (crawler)
België  – Kruispuntbank van het Ondernemen
Vereningd Koninkrijk – Company House
Alle EU landen

Insolventieregister – Rechtspraak
Collectieve vorderingen  – Rechtspraak
Huwelijksgoederenregister – Rechtspraak
Boedelregister  – Rechtspraak
Apostille en legalisatie – Rechtspraak

Bankieren

Openbare registers

IBAN.com – Bereken of controleer een IBAN
IBAN checker – wise.com IBAN, SWIFT, BIC. 
NummerIBAN –  Idem in het Nederland; BIC, Banken. 
IBAN Wiki – Wikipedia over internationale bankrekeningnummers
IBAN discriminatie –  DNB

error: Content is protected !!