browse

Hoe browse je anoniem?

Wanneer je onderzoek doet is het belangrijk om een veilige netwerkverbinding te hebben. Een VPN alleen is niet genoeg. Om volledig anoniem te zijn zal je meer moeten doen. Je browser en GPU zullen vrijwel altijd uniek zijn maar afgezien daarvan kan je met een paar kleine aanpassingen je anonimiteit maximaliseren. Als je de onderstaande stappen hebt gevolgd, heb je een veilige verbinding via een VPN, een browser en een zoekmachine die je privacy bevorderen en zijn je mediaverbindingen uitgeschakeld. Doe de tests om te zien of je privacy is gewaarborgd of kijk waar je nog kan verbeteren om je privacy te maximaliseren.  

Samenvatting

VERBERG JE IP-ADRES

Je echte IP-adres verberg je door verbinding te maken met een Virtual Private Network (VPN). Met een VPN word je internetverkeer versleuteld en kunnen derden of je internetprovider niet zien wat je doet.

KIES EEN BROWSER

Om anoniem en veilig te browsen moet je bepaalde instellingen aanpassen in je browser. Dit kan niet bij elke browser, het is aanbevolen om Firefox te nemen. Populaire browsers zijn gebruiksvriendelijk maar dat gaat ten koste van je privacy. Download Firefox

KIES EEN ZOEKMACHINE

Populaire zoekmachines zijn goed voor mainstream en commerciële zoekopdrachten maar ook dat gaat ten koste van je privacy. Om anoniem te zoeken kan je het beste kiezen voor DuckDuckGo of Startpage.

Schakel je microfoon en camera uit

Om dit te doen moet je WebRTC verbergen en je media devices uitschakelen. Als je dit niet doet kan een derde je zien via de webcam of horen via de microfoon. Om bij de instellingen te komen typ je de volgende tekst in de taakbalk: “about:config”. Vervolgens zoek je WebRTC op met de volgende tekst: ”media.peerconnection.enabled”, deze instelling schakel je van true naar false. Om de camera en microfoon ook uit te schaken voer je de volgende tekst in: “media.navigator.enabled“, schakel deze van true naar false. Je kunt nu niet meer (video)bellen via de browser en derden kunnen jou ook onmogelijk zien of horen. Bedek je camera ook altijd fysiek want via een andere applicatie is dit nog wel mogelijk.

TESTEN

Doe de tests om te zien of je privacy is gewaarborgd of waar je nog kan verbeteren om je privacy te maximaliseren.

  • IP: Test je anonimiteit 
  •  DNS: Test voor DNS leak
  • WebRTC: (alle waarden false of n/a)
  • Browser: Test je browser, resultaten mét uitleg.