Wapens

Wapens

Deze pagina biedt richtlijnen voor due diligence bij cliënten die betrokken zijn bij de handel in wapens en munitie. Hier vindt u voorbeelden en handvatten om te beoordelen of een klant integer is en voldoet aan de Wwm en relevante AMLCT regelgeving.

Inhoud

Het wettelijk kader

Zoals het wettelijk kader binnen compliance wordt gevormd door de Wwft, het Uitvoeringsbesluit Wwft en de Uitvoeringsregeling Wwft, wordt de nationale wetgeving met betrekking tot wapens en munitie gevormd door: de Wet wapens en munitie en de Regeling wapens en munitieDe Wet natuurbescherming biedt ook een aantal bepalingen en uitzonderingen.  

Naast dit formele kader is voor de uitvoering van de wapenwetgeving  Circulaire wapens en munitie van belang, deze regeling biedt materieel gezien, vergelijkbare handvatten als de Leidraad. 

Om wapens te mogen bezitten of handelingen met wapens te verrichten, is een wapenvergunning vereist. Er bestaan vier soorten wapenvergunningen: verlof, ontheffing, erkenning en consent.
  • Verlof: Voor particulier bezit.
  • Ontheffing: Voor specifieke evenementen.
  • Erkenning: Voor bedrijfsmatige activiteiten.

Deze drie vergunningen worden aangevraagd bij de korpschef.

  • Consent: Voor in- en uitvoer, aan te vragen bij de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer.

Voor wapens uit categorie III en IV kan ontheffing worden verleend. 

“Een verlof is een vergunning voor een bepaalde handeling, zoals het voorhanden hebben en vervoeren van een (vuur)wapen. Sportschutters en schietverenigingen hebben zo’n vergunning nodig. Het wapenverlof vraagt u aan bij de korpschef. Het is maximaal 1 jaar geldig en kan worden verlengd.”

Lees meer: op justis.nl/

Personen met een vergunning voor het voorhanden hebben van een vuurwapen, kunnen bij de korpschef in hun regio een Europese vuurwapenpas aanvragen. Deze pas is nodig als u met het vuurwapen gaat reizen binnen de EU, bijvoorbeeld om te gaan jagen of voor de schietsport.

Voor wapens uit categorie I en II kan men ontheffing worden verleend. 

“Een ontheffing is een specifieke uitzondering op een wettelijk verbod, in dit geval de Wet Wapens en munitie. U kunt bijvoorbeeld een ontheffing krijgen voor een wapen om historische veldslagen na te spelen. U kunt alleen een ontheffing krijgen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet.”

Lees meer op justis.nl/

“Een erkenning is een vergunning voor het bedrijfsmatig hanteren van wapens, bijvoorbeeld voor de verkoop, verhuur of reparatie van een wapen. Een erkenning vraagt u bij de korpschef aan en is 5 jaar geldig. Een erkenning kan steeds met 5 jaar worden verlengd.”

Lees meer op justis.nl/

De belangrijkste aspecten van erkenning zijn:
  1. Erkenningsnummer
    Elke erkende wapenhandelaar beschikt over een “Erkenning voor Wapenhandel nummer”. Dit nummer moet zichtbaar zijn in de algemene voorwaarden van de handelaar en op de facturen die zij verstrekken. Dit nummer dient als bewijs dat de handelaar voldoet aan de wettelijke eisen.

  2. Conformiteit met de wetgeving
    De handelaar is verplicht om ervoor te zorgen dat de wapens en toebehoren die zij verkopen, voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Dit omvat bijvoorbeeld replica’s, vuurwapens en wapens met leeftijdsrestricties, zoals kruisbogen.

  3. Identiteitscontrole
    Voor de aankoop van bepaalde wapens en toebehoren is de koper verplicht om een vorm van identificatie te overleggen. Afhankelijk van het type wapen kan dit zijn:

    • Een geldig identiteitsbewijs.
    • Een NABV-pas (voor leden van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging).
    • Een jachtakte of een ander geldig verlof voor het betreffende wapen.

Consenten zijn er voor:

  • het binnenkomen in,
  • het uitgaan uit,
  • of de doorvoer door Nederland

van categorie II- en III-wapens, munitie, en onderdelen van wapens en munitie die niet bestemd zijn voor de openbare dienst of de krijgsmacht. Een consent is dus een vergunning voor invoer, uitvoer of doorvoer van wapens.

Voor consenten en uitvoervergunningen kunt u terecht bij de Belastingdienst / Douane Groningen / Centrale Dienst voor In-en Uitvoer (CDIU).

Lees meer op justis.nl/

Categorieën

In de WWM zijn wapens verdeeld in vier categorieën:

  • Categorie I (onwegenste niet-vuurwapens, voornamelijk messen)
  • Categorie II (militaire wapens, voornamelijk automatische vuurwapens en explosieven)
  • Categorie III (voornamelijk andere vuurwapens en werpmessen)
  • Categorie IV (overige)

De indeling van munitie volgt in grote lijnen de categorie-indeling voor vuurwapens.

Ongewenste niet-vuurwapens zoals stiletto’s, valmessen, werpsterren of werppennen, vlindermessen, boksbeugels, katapulten, pijlen en nepwapens. sommige messen die niet door metaaldetectoren kunnen worden herkend vallen onder deze categorie.

Categorie I

1°.stiletto’s, valmessen en vlindermessen;

2°.andere opvouwbare messen, indien:

a.het lemmet meer dan een snijkant heeft; of

b.de lengte in opengevouwen toestand langer dan 28 cm is;

3°.boksbeugels, ploertendoders, wurgstokken, werpsterren, vilmessen, ballistische messen en geluiddempers voor vuurwapens;

4°.blanke wapens die uiterlijk gelijken op een ander voorwerp dan een wapen;

5°.pijlen en pijlpunten bestemd om door middel van een boog te worden afgeschoten, die zijn voorzien van snijdende delen met de kennelijke bedoeling daarmee ernstig letsel te kunnen veroorzaken;

6°.katapulten;

7°.andere door Onze Minister aangewezen voorwerpen die een ernstige bedreiging van personen kunnen vormen of die zodanig op een wapen gelijken, dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn. (Nader ingevuld in artikel 3. Regeling wapens en munitie.)

Voor wapens uit categorie 1 kan men ontheffing worden verleend. 

Relevante artikelen WWM:

Artikel 4 en 13

Militaire (vuur)wapens, zoals automatische vuurwapens en handgranaten en mijnen. Ook voorwerpen met giftige, verstikkende, weerloos makende en traan verwekkende stoffen zoals traangas en pepperspray, vallen binnen deze categorie.

Categorie II

1°.vuurwapens die niet onder een van de andere categorieën vallen;

2°.vuurwapens, geschikt om automatisch te vuren;

3°.vuurwapens die zodanig zijn vervaardigd of gewijzigd dat het dragen niet of minder zichtbaar is dan wel dat de aanvalskracht wordt verhoogd;

4°.vuurwapens die uiterlijk gelijken op een ander voorwerp dan een wapen;

5°.voorwerpen waarmee door een elektrische stroomstoot personen weerloos kunnen worden gemaakt of pijn kan worden toegebracht, met uitzondering van medische hulpmiddelen;

6°.voorwerpen, bestemd voor het treffen van personen met giftige, verstikkende, weerloosmakende, traanverwekkende en soortgelijke stoffen, met uitzondering van medische hulpmiddelen en van vuurwapens in de vorm van geweren, revolvers en pistolen, bestemd voor het afschieten van munitie met weerloosmakende of traanverwekkende stof;

7°.voorwerpen bestemd voor het treffen van personen of zaken door vuur of door middel van ontploffing, met uitzondering van explosieven voor civiel gebruik indien met betrekking tot deze explosieven erkenning is verleend overeenkomstig de Wet explosieven voor civiel gebruik.

Voor wapens uit categorie II kan ontheffing worden verleend.

Relevante artikelen WWM:

4, 14, 22, 26, 27, 31.

Pistolen, revolvers, geweren, alarm- en start pistolen/revolvers, werpmessen en toestellen voor beroepsdoeleinden die geschikt zijn om projectielen af te schieten

Categorie III

1°.vuurwapens in de vorm van geweren, revolvers en pistolen voor zover zij niet vallen onder categorie II sub 2°, 3° of 6°;

2°.toestellen voor beroepsdoeleinden die geschikt zijn om projectielen af te schieten;

3°.werpmessen;

4°.alarm- en startpistolen en -revolvers, met uitzondering van alarm- en startpistolen die:

a.geen loop of een kennelijk verkorte, geheel gevulde loop hebben;

b.zodanig zijn ingericht dat zij uitsluitend knalpatronen van een kaliber niet groter dan 6 mm kunnen bevatten; en

c.waarvan de ligplaats van de patronen en de gasuitlaat loodrecht staan op de loop of op de lengterichting van het wapen.

Voor wapens uit categorie III kan verlof worden verleend.

Relevante artikelen WWM:
4, 14, 22, 24, 26,27,28, 29, 31, 32.

Blanke wapens (messen), zwaarden, degens, sabels, bajonetten, wapenstokken, lucht-, gas- en veerdrukwapens, harpoenen en kruisbogen. Ook voorwerpen die op zich niet als wapen bedoeld zijn, maar wel op die manier gebruikt kunnen worden (bijvoorbeeld een honkbalknuppel tijdens voetbalrellen of een keukenmes tijdens een gevecht) vallen onder bepaalde omstandigheden binnen deze categorie.

Categorie IV

1°.blanke wapens (messen) waarvan het lemmet meer dan een snijkant heeft, voor zover zij niet vallen onder categorie I;

2°.degens, zwaarden, sabels en bajonetten;

3°.wapenstokken;

4°.lucht-, gas- en veerdrukwapens, behoudens zulke door Onze Minister overeenkomstig categorie I, sub 7°, aangewezen die zodanig gelijken op een vuurwapen dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn;

5°.kruisbogen en harpoenen;

6°.bij regeling van Onze Minister aangewezen voorwerpen die geschikt zijn om daarmee personen ernstig lichamelijk letsel toe te brengen;

7°.Voorwerpen waarvan, gelet op hun aard of de omstandigheden waaronder zij worden aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat zij zijn bestemd om letsel aan personen toe te brengen of te dreigen en die niet onder een van de andere categorieën vallen.

Voor wapens uit categorie IV kan verlof worden verleend. (alleen voor het dragen)

Relevante artikelen WWM:

4, 26, 27, 29, 31.

De indeling van munitie volgt in grote lijnen de categorie-indeling voor vuurwapens. Categorie II heeft betrekking op munitie die specifiek bestemd is voor wapens van categorie II en zogenoemde ‘oorlogsmunitie’. Categorie III omvat alle overige munitie. Omdat de categorieën I en IV geen vuurwapens bevatten bestaat er geen categorie I noch categorie IV munitie. Munitie voor lucht-, gas of veerdrukwapens is geen munitie in de zin van artikel 1, onder 4, van de WWM omdat het projectiel niet door middel van een vuurwapen wordt afgeschoten.

Voorbeelden Categorie I

Ongewenste niet-vuurwapens in categorie I zijn, zonder ontheffing, geheel verboden: zowel het bezit ervan als de handel erin. 

Als voorwerpen op iets anders lijken dan een wapen, vallen ze onder categorie I en zijn ze verboden. Het bezit en dragen van blanke wapens bij rellen of evenementen wordt als ongewenst en verboden beschouwd. De term komt ook voor in categorie IV voor wapens met een lemmet met meerdere snijkanten.

Sommige voorwerpen zijn toegestaan als speelgoed voor kinderen onder 14 jaar volgens de speelgoedrichtlijn. Ander gebruik, zoals dreigen of beschieten, maakt het een verboden wapen. Speelgoed dat lijkt op een echt vuurwapen is altijd verboden, ongeacht de kleur.

Voorwerpen die op iets anders lijken dan een wapen, maar als wapen gebruikt kunnen worden, vallen soms onder categorie IV. Ze zijn vrij verkrijgbaar, maar het dragen wordt afgeraden in risicogebieden of waar het verboden is volgens de wet.
Verboden messen

Airsoft: Categorie I sub. 7

Een airsoftapparaat is een lucht-, gas-, of veerdrukwapen met een maximum schotkracht van 3,5 joules, welk wapen voor wat betreft zijn vorm en afmetingen een sprekende gelijkenis toont met vuurwapens. Airsoft apparaten onderscheiden zich in die zin van veelal krachtiger categorie I, sub 7 en categorie IV veer-, gas- of luchtdrukwapens (luchtbuksen). Zie ook: wetten.nl – Regeling – Circulaire wapens en munitie 2019 – BWBR0043120 (overheid.nl)

Voor zakelijke klanten geldt dat het verboden is zonder erkenning een wapen of munitie te vervaardigen, te transformeren of in de uitoefening van een bedrijf uit te wisselen, te verhuren of anderszins ter beschikking te stellen, te herstellen, te beproeven of te verhandelen. Dit verbod is ook van toepassing op het onderhandelen over of regelen van transacties voor de aankoop, verkoop of levering van wapens of munitie of het organiseren van de overbrenging van wapens of munitie binnen, naar of vanuit een lidstaat van de Europese Unie. Artikel 9 lid 1 van de WWM. De regels rondom de erkenning van airsoftvereigingen worden nader ingevuld in paragraaf 9a van de Regeling wapens en munitie.

Voor personen geldt dat het verbod op wapens uit categorie I (uit Artikel 13, lid 1, van de WWM.) wordt vrijstelling verleend voor het overdragen, voorhanden hebben en vervoeren van airsoftapparaten voor de beoefening van de airsoftsport in verenigingsverband aan personen die ten minste de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt en door middel van een bewijs van lidmaatschap kunnen aantonen lid te zijn van een door de Minister erkende airsoftvereniging. Deze uitzonderring staat in artikel 4, eerste lid, onder e, WWM en wordt nader ingevuld in paragraaf 9a van de Regeling wapens en munitie.

Luchtbuksen: categorie IV

Lucht-, gas- en veerdrukwapens (m.u.v. airsoftapparaten) die zodanig gelijken op een vuurwapen dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn vallen onder catagorie IV. Hoewel er geen specifieke beperkingen zijn met betrekking tot de kracht of het kaliber van luchtbuksen in Nederland, zijn niet alle modellen luchtbuksen zijn in Nederland toegestaan. Er zijn wettelijke eisen gesteld aan het uiterlijk van een luchtbuks. Een luchtbuks mag geen gelijkenis vertonen met een bestaand vuurwapen. Er moet dus altijd een onderscheid duidelijk zijn tussen een luchtbuks en een vuurwapen. De onderstaande verboden luchtbuksen zijn replica’s en vertonen exacte gelijkernis met bestaande vuurwapens. Er moet dus altijd een onderscheid duidelijk zijn tussen een luchtbuks en een vuurwapen, dat is bij replica’s niet het geval. 

Voor zakelijke klanten geldt dat het verboden is zonder erkenning een wapen of munitie te vervaardigen, te transformeren of in de uitoefening van een bedrijf uit te wisselen, te verhuren of anderszins ter beschikking te stellen, te herstellen, te beproeven of te verhandelen. Dit verbod is ook van toepassing op het onderhandelen over of regelen van transacties voor de aankoop, verkoop of levering van wapens of munitie of het organiseren van de overbrenging van wapens of munitie binnen, naar of vanuit een lidstaat van de Europese Unie. Artikel 9 lid 1 van de WWM. De regels rondom de erkenning worden nader ingevuld in de Regeling wapens en munitie. De vrijstelling van de erkenningsplicht is geregeld in paragraaf 9 van de Regeling Wapens en munitie. 

Circulaire wapens en munitie
De belangrijkste informatie voor verenigingsbestuurders van schietsportverenigingen en sportschutters zelf, met betrekking tot het voorhanden hebben en gebruiken van vuurwapens voor de schietsport, is geregeld in de Circulaire wapens en munitie.

In de Circulaire wapens en munitie is een groot aantal registers en staten voorgeschreven. De meeste van die registers en staten moeten voldoen aan het model-KNSA. Deze modellen zijn hier te downloaden.

Iedere persoon die de leeftijd van 18 heeft bereikt mag een luchtbukt kopen en voor handen hebbenVoor personen die de leeftijd van achttien nog hebben bereikt geldt een uitzondering in verenigingsverband. In artikel 26 van de WWM is bepaald dat het alleen verboden is een wapen of munitie van de categorieën II en III (vuurwapens) voorhanden te hebben. In artikel 27 van de WWM is bepaald dat het verboden is om zonder een verlof, een luchtbuks te dragen. Er gelden uitzonderingen voor o.a. optochten en recreatieve doeleinden. 

Legale luchtbuksen

Indicatoren

 

Het aankopen van ‘dual-use’ goederen, zoals wapens, kan een aanwijzing zijn voor betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

Let op de volgende gedragsindicatoren:

  • Radicalisering (bijv. aannemen van extremistische namen, plotselinge wijziging in levensstijl, dragen van conservatieve religieuze kleding)
  • Geïsoleerd bestaan, afgezonderd van familie, werk of samenleving
  • Het tonen van extremistische politieke of religieuze opvattingen
  • Bekritiseren van de overheid of propaganderen van radicalisme, extremisme of geweld (bijv. op sociale media)
  • Ongebruikelijke cryptotransacties
  • Reizen naar conflictgebieden
  • Voorkomen op sanctielijsten
  • Betrokkenheid bij frauduleuze aanvragen voor sociale uitkeringen of belastingteruggaven.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

error: Content is protected !!